Gutiérrez-De La Fuente
image

Plaza La Remonta in Madrid, Spain (Second Prize)

Date:   2017
Status:   National Open Competition in two stages with a participative process
Category:   Landscape, Urban Regeneration
Tags:   Plaza de la Remonta, Public Space Madrid, Madrid Landscape

 


Credits

Client: City of Madrid
Location:Plaza de la Remonta, Madrid. Spain
Program: Public space, square, landscape, playgrounds and facilities
Study Area: 17Ha
Area: 11.200,00m2
Budget: 2.200.000,00€
Architecture: Gutiérrez-delaFuente Arquitectos
Landscape: Gutiérrez-delaFuente Arquitectos
Collaborators: Víctor Pérez, Ignacio Bertola
Video & visualizations: Ismael Gómez, Jesús Mejías




60x60 RESHAPING A PUBLIC SPACE TO THE SCALE OF THE NEIGHBOURHOOD

Reconnecting La Remonta with its context: La Remonta square is linked with the Tetuán district through its main streets, but it is merely a physical connection… the goal is relink the square socially and ecologically with the local context. The square is integrated withIN the network of green corridors, sharing the same species and ecosystems. The proposed unified pavement of the square and the surroundings is anchored in the context through the use of a traditional and local pattern.
Reactivating a social infrastructure: the current Plaza de La Remonta, with a dimension of 110x110m, is as big as the Plaza Mayor of Madrid (main urban public space). The new proposed square 60x60m size fits properly with the scale of the main space of Tetuán district. The square is reprogramed with a varied catalogue of intergenerational uses and amenities organized into a 60x60m ring that contains also all the green areas and plantations. The new 60x60m ring creates a central and free space, clean of obstacles, ready to host all kind of events, social gatherings, concerts… A new social infrastructure for the district.