Gutiérrez-De La Fuente
image

Urban Area + School in Kemnath, Germany (International Competition / Commission)

Date:   2019
Status:   2nd Prize International Competition, Neubau der Staatlichen Realschule Kemnath mit 3-fach-Turnhalle Realisierungswettbewerb
Category:   Masterplan, Landscape, Facility, Residential
Tags:   2nd Prize, Materplan Germany, New school Germany, Realschule Kemnath, Realisierungswettbewerb

 


Credits

Client: Landkreis Tirschenreuth / Stadt Kemnath
Location: Berndorfer Strasse Area, Kemnath, Germany
Competition: 2nd Prize, International Competition for a new urban development and a school in Kemnath, Neubau der Staatlichen Realschule Kemnath mit 3-fach-Turnhalle Realisierungswettbewerb
Program: Masterplan, landscape and public space, residential, school 850 students (Realschule mit 3-fach-Turnhalle)
Site Area: 20 Ha
Architecture: Gutiérrez-delaFuente Arquitectos, Martín Luque, ALN Architekturbüro Leinhäupl + Neuber
Energy concept: Transolar Energietechnik
Collaborators: Mónica González, Alexandra Huber
Model: Modellwerkstatt Reinhold Fischer


LANDSCAPING AN EDUCATION CAMPUS AS AN URBAN GATE

An education campus as urban gate: the Kemnath project is a complex and hybrid scale work between urbanism, landscape and architecture, where a new school –Realschule- for 850 students is the masterpiece of a new urban development for the future north-west gate of the city, including sports facilities, a new residential district and the landscape integration of the water course Flötzbach. The proposal explores the role of an education campus organized along a natural infrastructure as an urban gate.
● A topography building as urban interface: the building of the school works with the topography to connect the two main structures that can be seen from the main road, Berndorfer Strasse, with an intermediate interface. Together they form a schoolyard oriented towards the river Flötzbach, which can develop into a coherent campus garden for the school and the neighbouring existing facilities. The classrooms in the three-storey school building are grouped around a central communication space that corresponds to an innovative pedagogical concept and desired teaching room principle. It remains economically compact and allows the distances to be kept short for the desired exchange between the hours.