Gutiérrez-De La Fuente
image

IQ Experimental Subsidized Housing in Selb, Germany (IQ innerstädtische Wohnquartiere)

Date:   2011-2016
Status:   1st Prize Invited International Competition
Category:   Europan 9 Selb, Urban Regeneration, Residential, Completed
Tags:   Europan 9 Selb, IQ Experimental Subsidized Housing, IQ Innerstädtische Wohnquartiere Selb, IQ Vivienda Colectiva Experimental, Urban Regeneration, Urban Acupuncture

 


Credits

Client: Bayerischen Staatsministerium des Innern / SelbWERK GmbH / City of Selb (Stadt Selb)
Location: Ludwigstrasse / Obere Bergstrasse. Selb. Germany
Program: 26 subsidized apartments, parking, cellars and a district heating biomass power plant
Area: 4.600,00 m2
Budget: 3.258.000,00€
Architecture: Gutiérrez-delaFuente, TallerDE2
Local Partner: SelbWERK GmbH, Helmut Resch
Collaborators: Clemens Eichner (competition phase)
Structure: Ingenieurbüro Schultheiß-Dietel
Installations: Ingenieurbüro IHP Versorgungstechnik
Fire Protection: Ingenieurbüro Eulitz
Construction: Karl Roth Baumeister GmbH & Co.KG
Surveyor: SelbWERK GmbH
Model: Nivelmás Maquetas
Photographs: Fernando Alda


REVISITING THE EVERYDAY LIFE WITHIN AN URBAN REGENERATION PLAN

1st Prize Implementation: IQ Experimental Subsidized Housing in Selb (IQ innerstädtische Wohnquartiere) is a state-subsidized program included in an experimental regional initiative from the Bavarian Ministry of Construction to revitalize the central areas of a group of selected cities in Bavaria, Germany. The construction of the IQ Housing Project is the result of the 1st Prize won in the Invited International Competition "IQ Innerstädtische Wohnquartiere".
Urban regeneration: this new input from the regional government of Bavaria fits perfectly and is smoothly integrated in the Europan 9 open-process of urban regeneration for the inner city of Selb. The IQ Project follows the main principles of the Preventive Urban Acupuncture Therapy started in 2008: it’s focused in the revitalization of the inner city, is an architecture intervention with a strong urban impact (connecting two different levels of the city), and is oriented to young families, completing the Europan 9 demographic-oriented projects for babies, children, teenagers and young people.
Revisiting the everyday life: the residential program is composed of 26 apartments for young families, with parking lots, cellars, and a district heating biomass power plant. The urban layout is an answer to the local climate in order to establish democratic sunlight conditions, giving also, the same cross-ventilation features to all. The sun is the dominant vector in the project. The blocks are articulated with a type of half-open hallways, with permeable facades, working as thermal regulators and providing the first shared space for the community. The apartments are designed around an outdoor and covered loggia, a green-room which is always oriented to the sun. The housing units are organized with a strip of services and installations, which frees the rest of areas making possible many settings throughout the time.