Gutiérrez-De La Fuente
image

Intergenerational Centre IGZ in Dülmen, Germany (Intergeneratives Zentrum IGZ)

Date:   2014
Status:   Invited International Competition
Category:   Urban Regeneration, Mixed-use, Facility
Tags:   Intergenerational Centre IGZ Dülmen, Intergeneratives Zentrum IGZ, Centro Intergeneracional

 


Credits

Client: City of Dülmen (Stadt Dülmen), Catholic Community of St. Viktor Church, Regionale 2016
Location: Markplatz, Kirchplatz, Münsterstrasse. City Center, Dülmen. Germany
Program: IGZ Quartier urban regeneration, landscape, Intergenerational Centre IGZ, parish housing and subsidized housing.
IGZ Quartier: 2.5 Ha
Site Area: 4.000,00 m2
Built Area: 6.600,00 m2 (IGZ Centre), 1.350,00 m2 (residential)
Budget: 15.000.000,00€
Architecture: Gutiérrez-delaFuente Arquitectos
Collaborators: Eva Röttle, Paul-Rouven Denz, Daniel Guerra
Model: Nivelmás Maquetas


SHARING THE COMMONS AS A PROMISE TO BUILT A COMMUNITY

New alliances: the City of Dülmen, together with the Catholic Community of St. Viktor Church, and with the support of Regionale 2016 plan to regenerate the inner city of Dülmen through a pilot project called IGZ Quartier (Intergenerational Quartier), where the New Intergenerational Centre IGZ “a home for all” will be the main actor (“Neubau des intergenerativen Zentrums IGZ, ein Haus für alle”). This innovative project addresses the challenge of a new alliance between the City, the Church and the civic society. The proposal includes the new IGZ Centre, the landscape & urban design of the inner city (Marktplatz, Kirchplatz, Münsterstrasse), and also parish apartments and subsidized housing.
Public space as the backbone: the public space is understood as the backbone of the future development. The new created IGZ Platz assembles a network of centralities in order to reactivate the public sphere. This public space colonizes the IGZ Centre, creating a vertical and covered street that organizes the spaces shared by the varied uses of the Centre (Townhall, St. Viktor Church, parish housing, kindergarden, multigenerational facilities). A secondary network of micro public spaces, with very specific qualities, is set up around the organic layout of the IGZ Centre. The IGZ Centre builds up its own identity to establish a dialogue with the varied context, answering to the demographic trends in Münsterland. The new typology proposed for the IGZ Centre is able to reinforce this strong identity, and at the same time, to be integrated in the townscape of the core of Dülmen.